14 Ekim 2010 Perşembe

2010-2011 sonbahar-kış sezon trendleri


 Dün gözden geçirmeye başladığımız yeni sezon trendlerini daha yakından tanımaya ne dersiniz?
50-60-70 ve 80'li yılların en şık, en çarpıcı detay ve modellerinin renkli bir karmasını sunacak olan sezonda her tarza ve zevke göre kıyafetler bulmak mümkün!  Bu keyifli alışveriş yolculuğunun anahtar kelimeleri ise "Asalet" ve "Zerafet".

Kendinizi büyük alışveriş merkezlerine atmadan önce okuyun derim:)  

   

40 yıllık zerafet, bu sonbaharda toplandı                                                   

      Uzun, yüksek bel etekler, bol paça pantolonlar, metal aksesuarlarla zenginleştirilmiş deri elbiseler, kürk mantolar... Hepsi 2010-2011 sonbahar-kış sezonu ile birlikte geri dönüyor.

      50'li, 60'lı, 70'li yılların kıyafetlerindeki asillik ve zarafet, yeni sezonda modern detaylarla harmanlanarak vitrinlerdeki yerini alıyor.

      Sonbaharın habercisi kıyafetler mağazalarda çoktan yerini aldı. Hem ünlü markaların vitrinlerinden hem de tasarımcıların defilelerinden gözlemlediğimiz kadarıyla, bu sezon geçmiş yılların gözde kıyafetleri günümüze taşınıyor. Üstelik geçmişten gelenler yalnızca 10 yıllık bir zaman dilimini kapsamıyor. 50'lerin, 60'ların, 70'lerin hatta zaman zaman 80'lerin en şık detaylarının kıyafetlere yansıdığını görebilirsiniz. Yani bu 2010-2011 sonbahar-kış sezonu yaklaşık 40 yılın en çarpıcı kıyafetlerinin yer aldığı, kadınların zerâfetlerinin doruk noktaya ulaştığı bir sezon olacak.

Etek boyları uzuyor
      Bu sezonun en önemli özelliği etek boylarının uzaması. Marc Jacobs, Prada, Fendi ve Chloe gibi ünlü markaların koleksiyonlarında gördüğümüz uzun, kloş, yüksek bel etekleri; İpekyol, Zara, Mango gibi markalarda bulabilirsiniz. Birçok marka sonbahar koleksiyonunu 60'lardan esinlenerek hazırlamış. Bileklere kadar pilili uzun triko, kaşe kloş ya da daha spor giyinmeyi sevenler için ekoseli diz altı etekler bunun göstergesi. Bir de yüksek bel, kalem etekler var. Mini hırkalar, tüvit ceketler ya da gömleklerle kombinlenen bu etekler içinde kendinizi 80'lerin asil kadınları gibi hissedebilirsiniz.

Pantolon paçaları bollaşıyor
      Birkaç yıldır hemen herkesin üzerinde gördüğümüz düşük bel pantolonları ise tarihe gömüyoruz. Rahat kesim yüksek bel pantolonlar, pililerle detaylandırılarak beğeniye sunuluyor. Stefanel, Park Bravo, Marks&Spencer, Network gibi markaların yoğunlukla çalıştığı 50'lerin gözde tasarımı bol paça, yüksek bel pantolonlar, bu kış gardırobunuzda mutlaka bulunmalı.

Deri ceketler, elbiseler kürkleniyor
      Unuttuğumuz 80'li yılların deri ceketleri geri dönüyor. Zincirlerin, apoletlerin ve geniş vatkaların kullanıldığı ceketler, giyenlerini militer ve karizmatik bir havaya bürüyor. Burberry, Chanel, Stefanel, Desa gibi markalarda deri ve kürklü modellerin bir arada kullanıldığını görebilirsiniz. Bir de bu sezon deri giysilerde leopar ve zebra desenleri göze çarpıyor.

Aksesuarlarda deri ve metal kullanımı yaygınlaşıyor
      2000'lerin başından beri kullanılan büyük çantaların saltanatı sonbaharda sona eriyor. Şimdi asilliğin ve zarâfetin göstergesi yüksek bel etekler ve mini ceketler, küçük el çantaları ile tamamlanıyor. Ünlü markaların koleksiyonlarında deri, süet gibi malzemelerden yapılan mini çantalar, metal aksesuarlarla ve zincirlerle tamamlanıyor. Çantalar küçülürken yüzük, bileklik gibi takılar büyüyor. İnce kemerler bu sezon da hâkimiyetini koruyor.

Devetüyü sezonun gözdesi
      Sezonun en göz alıcı rengi devetüyü. Ceketlerde, pantolonlarda, eteklerde yoğunlukla kullanılan bu renk sade ve kendinden emin bir duruş sergiliyor. Camel, bej ve krema tonlarının hâkimiyetinin yanı sıra pastel renkler de sonbahara damgasını vuruyor. Fuşya çantalar, nar çiçeği ayakkabılar, petrol yeşili, lacivert babetler de renkli giyinmek isteyenler için alternatif.

Sonbahar ayakkabıları binbir çeşit
      Sonbahar sezonunda yüksek ya da alçak topuklu ayakkabılar moda diyemeyeceğiz. Çünkü bu yıl ayakkabılar her telden çalıyor. 50'li, 60'lı yıllarda moda olan yumurta topuk ayakkabılar, 80'lerin gözdesi platform topuklar, soket

çoraplarla kombinlenen yüksek ökçeli ayakkabılar, kürklerle tamamlanmış ahşap topuklar herkese, her zevke hitap
ediyor. Corcik diye tanımlanan püsküllü düz taban ayakkabıları sonbaharda dolgu topuklarla görüyoruz. Yine Oxfort ayakkabılar hem düz hem de topuklu olarak karşımıza çıkıyor. Sabo terliklerin de düz ve topuklu modellerini bulmak mümkün. Yani bu sonbahar kıyafetlerinize ve tarzınıza uygun ayakkabı bulmakta zorluk çekmeyeceksiniz.

Kış geliyor, yazlık kıyafetleri hazırlayın!      

 
      Sonbahar-kış sezonunda bu yıl yazlık kıyafetlerden de esintiler olacak. Saten eteklerinizi yağmur çizmelerinizle giyebilir, kalın kaşe kabanlarınızla fırfırlı şifon elbiselerinizi tamamlayabilirsiniz. Yünlü hırkalarınızı da kat kat volanlı bluzlarınızla yakıştırabilirsiniz.

      Artık modanın yeni kuralları var. Kışın kalın şeyler giyip yazın ince kıyafetler giymek demode oldu. Yaz-kış dilediğiniz incelikteki kıyafeti gönlünüzün istediği gibi giyebilirsiniz. Çünkü hemen hemen tüm ünlü moda tasarımcıları sonbahar-kış koleksiyonlarında ipekten şifona, satenden vuallere kadar birçok yazlık kumaşa yer veriyor. Bluzlar, etekler, elbiseler, hırkalar hatta ayakkabılar dahi tiril tiril kumaşlar ile tasarlanmış. Soğuk havalarda ipek giymenin keyfini yaşatan bu özel tasarımlar gündüzden geceye geçişlerde de kolaylık sağlıyor.

      İpek geçmişte sadece özel günlerde ve gece davetlerinde tercih edilirdi. Hatta kot pantolonun üzerine ipek bluz giyenler 'kıro' olarak nitelendirilirdi. Oysa Dolce Gabbana, Hermes, Ralph Lauren, Alexander McQueen, Galliano, Dior markalar koleksiyonlarında ipekli bluzlar yer vermiş. Spor koleksiyonlar hazırlayan markalarda da ipekli, saten kıyafetler görüyoruz. Kiminde bluzlar, elbiseler kiminde ise pantolonlar ilham almış bu özel kumaşlardan.

      Gündüz işe gittiği kıyafeti gece davet öncesi değiştirme fırsatı olmayan iş kadınları, zarafeti hayat felsefesi yapan hanımlar, kadınsı dokudan vazgeçmeyen moda takipçileri, sokak modasının sert kurallarını yumuşacık ipek tuşesi ile delen asi gençler... Hepsi özgün tasarlanmış saten, ipek, şifon giysiler ile kendilerini daha özgür ve güzel hissediyor.

      Yeni sezonun en iddialı, en trendi parçalarını da ipeksi dokular anlatıyor. İster gündüz ister gece kullanım için bu tarz kıyafetleri hiç tereddütsüz tercih edebilirsiniz. Çok fazla kıyafet almayı sevmiyor ama şık olmayı istiyorsanız da jean pantolonunuzla gayet zarif görünebileceğiniz ipeksi bluzlara başvurabilirsiniz.

      Genç kızlar için kalın örgü hırkalarla giyilebilecek sevimli elbiseler, orta yaş bayanların inci kolyeleri ile daha da asil görünebileceği minik drapeli anvelop bluzlar, dinamik duruşu kendi imajı kabul edenlerin skinny pantolonları ile tamamlayacağı kol ve yaka detaylı saten gömlekler, en sade pantolonu bile şıklaştırabilecek kesimlere sahip kemer özellikli ipek ceketler, kalın kabanların vazgeçilmezi şifon elbiseler bu sonbahara yaz sıcaklığını kazandıracak.

      Şifon ve satenlerin çok gözde olduğu sezonda elbise boyları hem kısa hem uzun olarak tasarlanmış. Minik fırfır ve drape detayları dikkat çekiyor. Yumuşak büzgüler ise hemen her parçada kullanılmış. Gösterişli kollar, eski çağları hatırlatan yakalar, geniş manşetler, bol kesimler büzgülerle birlikte şekilleniyor. Etekler ve elbiselerde ilgi çekici desenler var. Zıtlıkların göz doldurduğu sezonda bu derece lüks ve ince tuşeli tasarımlara fermuar ve kocaman aksesuarlar eşlik ediyor. Keskin geometrik formlar, natürel renkler, metalize aksesuarlar ve biyeler parlak ve mat görünümleri ile öne çıkıyor. Bazı detaylardaki pilise katlamalar, dantel bölümler feminen görünümü destekliyor.

      "Kış ortasında yazlık koleksiyon olur mu?" demeyin. Bu sezonda saten pilili, saten eteklerinizi yağmur çizmelerinizle giyebilir, kalın kaşe kabanlarınızla fırfırlı şifon elbiselerinizi tamamlayabilirsiniz. En kalın yünlü hırkalarınızı kat kat volanlı bluzlarınızla yakıştırabilir, saten babetlerinizi yün kazaklarınızla giyebilme özgürlüğünü yaşayabilirsiniz.

Kaynak: Zaman
Share |

0 yorum:

Yorum Gönder